همیشه میان کنسول‌های بازی پلی‌استیشن(PlayStation) و ایکس‌باکس(Xbox)، یک جنگ قدیمی به راه بوده و طرفداران هر دوی این کنسول‌ها، دلایل خاص خودشان را برای انتخاب خود دارند. اگر بین پلی‌استیشن و ایکس‌باکس مانده‌اید و نمی‌دانید باید کدام کنسول بازی را تهیه کنید، در این مطلب با ما همراه باشید تا هر دو برند و ویژگی‌ محصولاتشان را با یکدیگر مقایسه کنیم.

قدمت پلی‌استیشن از ایکس‌باکس بیشتر است. شرکت سونی(Sony) کنسول بازی پلی‌استیشن را در سال ۱۹۹۴ تولید کرد و از همان اولین سال تولید خود، موفقیت چشم‌گیری کسب کرد و این موفقیت و رشد پلی‌استیشن در طول دو دهه گذشته همچنان حفظ شده است. از آن طرف شرکت مایکروسافت(Microsoft) در سال ۲۰۰۰ ایکس‌باکس را به بازار عرضه کرد و در طی چند سال توانست میلیون‌ها کاربر جدید جذب خود کند. حتی خیلی‌ها معتقدند که ایکس‌باکس با رونمایی از کنسول ایکس‌باکس۳۶۰(Xbox 360) یک‌جورهایی تاریخ‌ را عوض کرد. هر دوی این کنسول‌ها سهم برابری را در بازار گیمینگ به خود اختصاص داده‌اند و نمی‌توان دقیق گفت که یکی بر دیگری برتری مطلق دارد.

درباره‌ی شرکت‌های سونی و مایکروسافت

سونی و مایکروسافت هر دو جزو شرکت‌های پیشرو در صنعت گیمینگ محسوب می‌شوند. سونی سهم بیشتری در بازار گیمینگ دارد اما مایکروسافت هم پا‌به‌پای سونی در حال رشد است. در سال ۲۰۲۲ درآمد پلی‌استیشن در شرکت سونی حدود ۱/۲۵ میلیارد دلار بود و درآمد ایکس‌باکس در مایکروسافت به ۲/۱۶ میلیارد دلار رسید.

بازی‌های انحصاری معمولا توانایی‌های سخت افزاری کنسول‌ها را نشان می‌دهند و گیمرها را به خرید آنها ترغیب می‌کنند. از لحاظ تعداد و نوع بازی‌های انحصاری، سونی عملکرد بهتری از مایکروسافت دارد و محبوب‌ترین بازی‌های انحصاری پلی‌استیشن هم عبارت‌اند از «آخرین بازمانده»(The Last of Us)، «گاد آف وار»(God of War) و «اسپایدرمن»(Spiderman). مایکروسافت هم چند بازی انحصاری مثل «هِیلو»(Halo) و «فورزا هورایزن»(Forza Horizon) دارد اما بازی‌های انحصاری آن از خیلی جنبه‌ها به بازی‌های سونی نمی‌رسد.

نکته دیگر اینکه سونی و مایکروسافت هر دو سرویس‌های اشتراکی ارائه می‌دهند و گیمرها با استفاده از آن به کتابخانه‌ای از بازی‌های متنوع دسترسی پیدا می‌کنند. هزینه‌ی سرویس پلی‌استیشن پلاس(PlayStation Plus) سونی ماهانه ۹۹/۹ دلار  و حق اشتراک سرویس ایکس‌باکس گیم‌پس(Xbox Game Pass) ماهانه ۹۹/۱۴ دلار است.

مقایسه پلی‌استیشن و ایکس‌باکس

برای انتخاب بین پلی‌استیشن و ایکس‌باکس لازم است که یک مفهوم کلی از هرکدام داشته باشید و با در کنار هم قرار دادن جنبه‌های مختلف بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید. ما برای ارائه‌ی یک نمای کلی بهتر، پلی‌استیشن ۵ و ایکس‌باکس سری X را انتخاب کردیم و در ادامه به مقایسه عمیق‌تر این دو کنسول می‌پردازیم.

از لحاظ سخت‌افزار

سرعت پردازنده و گرافیک ایکس‌باکس سری X بالاتر است، در نتیجه قدرت پردازشش هم نسبت به پلی‌استیشن ۵ و ایکس‌باکس بهتر است. ایکس‌باکس سری X با ۱ ترابایت حافظه، حرف اول را می‌زند و پس از آن، پلی‌استیشن ۵ با ۸۲۵ گیگ در جایگاه دوم قرار دارد. حافظه داخلی هر دو کنسول را هم می‌توان ارتقا داد. ایکس‌باکس سری X بالاترین قدرت پردازش گرافیکی را دارد و طبیعتا هرچه قدرت گرافیک بالاتر باشد، عملکرد بازی‌ها هم بهتر خواهد بود.

عملکرد کلی

درکل پلی‌استیشن ۵ و ایکس‌باکس سری X از لحاظ گرافیک و زمان بارگذاری، عملکرد مشابهی دارند.  پردازنده‌های گرافیکی در هر دو کنسول دارای یک ویژگی نورپردازی جدید به نام «پیگیری پرتو» هستند که باعث انعکاس واقعی نور و سایه در محیط بازی شده و می‌تواند تصاویر بسیار باکیفیتی نمایش بدهد.

هر دو سیستم توانایی نمایش بازی‌ها را با رزولوشن k۴ دارند و با اینکه بیشتر بازی‌ها دارای تایم فریم ۳۰ تا ۶۰ هستند، این کنسول‌ها تا ۱۲۰ فریم بر ثانیه کشش دارند. در نهایت اینکه، چون هر دو سخت‌افزارهای مشابه و همچنین قابلیت‌های گرافیکی مشابه هم دارند، هیچ کدامشان از لحاظ کیفیت عملکرد بر دیگری برتری ندارد. تنها تفاوت اصلی، زمان اجرای بازی‌های مختلف در هر دو کنسول است.

بازی‌های موجود

ایکس‌باکس سری X فرض را بر این می‌گذارد که شما فقط  به دنبال عملکرد بهینه‌تری برای انجام بازی هستید. اما پلی‌استیشن ۵ بازی‌های انحصاری زیادی دارد که همراه با هر کنسول جدید به بازار عرضه می‌شوند. ایکس‌باکس سری X تقریبا هیچ بازی انحصاری‌ای عرضه نکرده و فقط ۳۰ بازی را برای ایکس‌باکس‌های فعلی و قدیمی خود بهینه‌تر کرد. اگرچه بازی‌های بهینه‌سازی‌ شده‌ی ایکس‌باکس X در نگاه اول واقعا تحسین‌برانگیز است، اما این بازی‌ها جدید نیستند و همگی در ایکس‌باکس وان و کامپیوتر عادی هم قابل اجرا هستند.

مایکروسافت سرویس «ایکس‌باکس پس اولتیمت»(Xbox Game Pass Ultimate) را راه انداخت تا مردم بتوانند تنها با پرداخت ماهانه ۱۵ دلار به بیش از ۱۰۰ بازی در ژانرهای مختلف دسترسی داشته باشند و آنها را دانلود کنند. سونی هم سرویس مشابه «پلی‌استیشن پلاس پریمیوم»( PlayStation Plus Premium) را عرضه کرده که امکان دانلود صدها بازی و استریم کردن آنها روی تمامی کنسول‌های قدیمی و جدید خود را به شما ارائه می‌دهد. کارایی این سرویس به خوبی گیم پس ایکس‌باکس نیست اما تعداد بازی‌های آن بیشتر است.

طراحی و دسته/کنترلر

اینکه طراحی کدام کنسول بهتر است بیشتر بستگی به سلیقه افراد دارد و نمی‌توان یک نتیجه کلی برای آن گرفت. اما نظر بیشتر کاربران و منتقدان این است که طراحی پلی‌استیشن ۵ زیبا اما بیش از حد بزرگ است و حتی وقتی بخواهید کنسول را به صورت افقی هم قرار بدهید جای زیادی می‌گیرد. این کنسول بزرگ‌ترین کنسولی است که شرکت سونی تا به حال ساخته. از آن طرف هم ایکس‌باکس سری X ظاهر مکعب مستطیلی دارد و بیشتر شبیه به یک سیستم گیمینگ است تا کنسول بازی، اما خب جای کمتری اشغال می‌کند.

ایکس‌باکس سری X بعضی از ویژگی‌های منحصربه‌ فرد پلی‌استیشن ۵، از جمله کنترلر یا دسته دوئال‌سنس(DualSense) را ندارد. این دسته، ویژگی‌ها و قابلیت‌های زیادی مانند تعبیه اسپیکر و هپتیک فیدبک(Haptic Feedback) حساس دارد که در کنترلر ایکس‌باکس وجود ندارد.

بعضی از بازی‌های انحصاری پلی‌استیشن ۵ از هپتیک فیدبک دوئال‌اسپیس برای ایجاد افکت‌های خاص حرکتی استفاده می‌کنند تا تجربه‌ی واقعی‌تری را برای گیمرها رقم بزنند. برای مثال وقتی گیمر ماشه اسلحه را می‌کشد، می‌تواند پرتاب شدن دست به سمت عقب، کشیده شدن کمان به سمت هدف یا قدم زدن روی ماسه‌ها را احساس کند.

البته ایکس‌باکس سری X هم ویژگی‌های اختصاصی خود را دارد، مثلا ویژگی «کوئیک ریزوم»(Quick Resume)  که بازی را از همان جایی که قطع کرده‌اید آغاز می‌کند، حتی اگر کنسول را خاموش کرده باشید! اینگونه می‌توانید از بازی خارج شده و وارد بازی‌های دیگر شوید، سپس بدون اینکه وقت‌تان صرف بارگذاری بازی شود، ادامه آن را از سر می‌گیرید. این قابلیت برای همه بازی‌ها فعال نیست و تاثیری در تجربه‌ی بازی ندارد.

قیمت

هردو کنسول بازی پلی‌استیشن ۵ و ایکس‌باکس سری X با قیمت ۵۰۰ دلار در بازار به فروش می‌رسند و چون هردو سیستم خیلی به هم شبیه هستند، قیمت نمی‌تواند برای انتخاب کنسول موردنظر خیلی فاکتور تعیین کننده‌ای باشد.

میزان فروش هر کنسول

بیش از ۷۰ درصد صنعت میلیون دلاری کنسول‌های بازی در اختیار تام شرکت‌های سونی و مایکروسافت قرار دارد. از روز عرضه‌ی کنسول‌های این دو شرکت تا ابتدای سال ۲۰۲۴، پلی‌استیشن ۵ سونی با فروش حدود ۵۴ میلیون دستگاه و ایکس‌باکس X با بیش از ۲۷ میلیون دستگاه، حرف اول بازار شده‌اند.

ناگفته نماند که میزان فروش پلی‌استیشن ۵ نسبت به سال گذشته ۵.۲٪ افزایش و ایکس‌باکس  X به همین میزان کاهش داشته، اما همچنان بزرگ‌ترین و بهترین رقیب سونی، همین مایکروسافت است.

ختم کلام

پلی‌استیشن ۵ و ایکس‌باکس سری X از لحاظ کیفیت و عملکرد شبیه به هم هستند، اما بازی‌های انحصاری پلی‌استیشن ۵ و همچنین ویژگی‌های بازی محور آن باعث شده که این کنسول برای گیمرهایی که می‌خواهند بهترین تجربه‌ی بازی کردن را داشته باشند، گزینه معقول‌تری به نظر بیاید. در نهایت اینکه، خریداران از تهیه هیچ کدام از این دو کنسول پشیمان نیستند، زیرا هر دو کیفیتی مشابه و عملکرد فوق‌العاده‌ای در اجرای انواع بازی‌ها دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *