اگر میخواهید باتوجه به نیازهای خود هدفون بخرید اما نمیدانید باید از کجا شروع کنید، نداشتن اطلاعات کافی دربارهی هدفون، شما را میان اینهمه مدل و قابلیت متفاوت سردرگم میکند. تازه، هر مدل هدفونی از نظر تخصصی یک اسم خاص دارد که اگر اسامی آنها را بلد نباشید، خرید برای شما از چیزی که هست هم پیچیدهتر میشود! موضوع مهم بعدی هم اینکه، شما باید هنگام خرید، حتما به استفادهی بلندمدتی که میخواهید از هدفون بکنید(مثلا برای درس خواندن، آهنگ گوش کردن یا هنگام خوابیدن)، خوب فکر کرده باشید و از این رو، حتما باید یک راهنمای خرید هدفون درست و جامع را مطاله کرده باشید. با «گجت» همراه باشید تا در ادامه، تفاوت میان هدفون، هدست، هندزفری و ایرفون را بررسی کنیم و ببینیم کدامیک از اینها به کار شما میآید.
کاربرد انواع هدفون
اولین و مهمترین موضوع، معنا و مفهوم کلمهی هدفون است. هدفون درکل سرگروه خانوادهای از اسپیکرهای قابل حمل یا پرتابل(portable) است که روی سر، گردن و گوش شنونده قرار میگیرد. وظیفهی اصلی هدفون این است که صدا را تنها برای یک فرد پخش کنند تا هم برای دیگران مزاحمتی ایجاد نشود و هم فرد شنونده با احساس امنیت کامل به هرچیزی که میخواهد گوش دهد. اما جدا از معنی عام آن، هدفونهایی که برای شنیدن صدا به کار میروند، در واقع چهار زیرمجموعه اصلی دارند:
-
هدفون
هدفون(Headphone) معمولا مرسومترین نوع ابزارهای پخش صدا بوده و از این رو به کل خانوادهی گوشیهای پخش صدا، هدفون میگوییم. این مدل متشکل از دو بلندگو است که وظیفهی انتشار صدای استِریو در گوش فرد را بر عهده دارند. تنها فایدهی هدفون، گوش دادن به موسیقی است، چون هدفونها میکروفون ندارند و در نتیجه قابلیت مکالمه هم ندارند.
-
ایرفون
ایرفون(Earphone) که امروزه با نام ایربادز(Earbuds) نیز شناخته میشود، یک هدفون سبک و کوچک است که در داخل گوش قرار میگیرد. این مدل به دلیل کوچک بودن بلندگوها، کممصرف بودن و عدم نیاز به برق ولتاژ بالا، بیشتر برای شنیدن موسیقی استفاده میشود. این مدل چون قابل حمل است، همواره انتخاب ورزشکاران بوده چون این افراد میخواهند هنگام انجام حرکات ورزشی، به موسیقی گوش دهند. خوبی ایرفون اینجاست که بهتازگی و به خاطر درخواستهای زیاد و محبوبیت بالایی که میان کاربران پیدا کرده، حالا مدلهای جدید آن با یک میکروفون ترکیب شده تا کاربر علاوه بر شنیدن موسیقی بتواند از ایرفون خود برای مکالمه هم استفاده کند. درنتیجه امروزه اغلب ایرفونها قابلیت مکالمه هم دارند.
-
هندزفری
هندزفری(Handsfree) یک نوع هدست بیسیم است که کمک میکند در هنگام رانندگی یا زمانی که موبایلتان در جیبتان است، بتوانید بدون نیاز به در دست گرفتن تلفن همراه، مکالمه کنید. اکثر هندزفریها برای پاسخ دادن، قطع کردن یا رد کردن تماس و همچنین افزایش و کاهش بلندی صدا، یکسری کلیدهای کنترلی دارند. هندزفری معمولا تکگوش بوده و با کمک تکنولوژیهای اتصال بیسیم(مثل بلوتوث یا وایفای) به تلفن همراه یا ابزارهای پخش موسیقی پرتابل متصل میشود. هندزفریهای موجود در بازار در دو مدل داخل گوشی و روی گوشی یافت میشوند.
-
هدست
هدست(Headset) درواقع همان هدفونی است که میکروفون دارد. از آنجایی که هدستها ابزارهایی تعاملی هستند و با آنها میشود هم گوش داد و هم مکالمه کرد، کاربردشان هم بیشتر برای مکالمهی صوتی و تصویری، کلاسهای آنلاین، اپراتورهای مراکز تماس و مخصوصا گیمرهایی است که در خانه با دوستان خود تیمی بازی میکنند. درنتیجه چون در این شرایط باید هم امکان مکالمه داشته باشید و هم باید آگاه به صدای محیط اطراف باشید، هدستهایی که فقط یک گوشی دارند، در بازار بسیار رایج هستند.
حالت قرار گرفتن انواع هدفون
یکی از مهمترین فاکتورهای خرید هدفون، کاربرد و میزان استفاده از آن است. چرا که مدتزمان و نحوهی قرار گرفتن هدفون روی سر و گردن و گوش در بلندمدت اهمیت خیلی زیادی دارد:
هدفون گیرهای
بدنهی هدفون گیرهای مانند سمعک یا گیره است و به دور گوش یا روی لالهی گوش قرار میگیرد. درست است که این نوع هدفونها سبک و کوچک هستند، اما مشکلی که وجود دارد این است که انواع بیسیم آنها معمولا گرانقیمت هستند. درضمن، بخش گوشی هدفونهای گیرهای، هم میتواند روی گوش و هم داخل گوش قرار بگیرد.
هدفون داخل گوشی
محبوبترین و کوچکترین انواع هدفونهای موجود در بازار، همین هدفونهای داخل گوشی هستند که کاملا هم داخل گوش قرار میگیرند و صدا را به صورت مستقیم به داخل کانال گوش منتقل میکنند. بخش نرم و لاستیکی(که اصطلاحا به آن ایرباد گفته میشود)، داخل گوش قرار میگیرد و اگر شما بتوانید ایرباد مناسب گوش خودتان را پیدا کنید، این مدل از لحاظ راحتی، در بازار مانندی ندارد. اما در صورت انتخاب اندازهی نامناسب، واقعا اذیتتان میکند، چرا که هم به راحتی از گوش در میآید و هم محیط داخلی گوش را ملتهب میکند. هدفونهای داخل گوشی نه وزن زیادی دارند و نه ابعاد بزرگی دارند، از این رو هم خیلیخیلی قابل حمل هستند. از این نوع هدفونها میتوان در ورزش هم استفاده کرد اما چون بلندگوی بزرگی روی آنها نصب نیست، نمیتوان انتظار چندان بالایی از توان خروجی و کیفیت صدای این هدفونها در استفادههای حرفهای داشت.
هدفون دور گوشی
بزرگترین نوع هدفونها، هدفون دور گوشی است، چرا که داخل و خارج گوش شما را تمام و کمال پوشش میدهد و بلندگوها و قسمت نرم هدفون، کاملا گوش شما را میپوشانند و برای همین هم از ورود هرگونه نویز به داخل گوش جلوگیری میکند. اگرچه هدفون دور گوشی به خاطر حجم و وزن بالایی که دارد گزینهی خوبی برای حملونقل نیست، اما همچنان هم رتبهی اول را میان گیمرها و دیگر کاربران حرفهای حفظ کردهاست.
هدفون پشت گردنی
بدنهی این هدفونها مثل گردنبند به دور گردن قرار گرفته و گوشیهای آن توسط سیم یا دستکهای ثابت، در داخل گوش قرار میگیرد. این مدل از هدفونهای داخل گوشی وهدفونهای گیرهای بزرگتر اما از هدفونهای دور گوشی کوچکتر است. هدفون پشت گردنی هم برای فعالیتهای پر تحرک و هم برای انواع جابهجایی مناسب است. این هدفون مخصوص افرادی است که دوست ندارند بدنهی هدفون روی سرشان قرار گرفته و موهایشان را خراب کند.
ختم کلام
خرید هدفون کاملا بستگی به خود شخص دارد، چون سلیقهی هر فرد، سبک زندگی، شرایط و نیازهایش با دیگران متفاوت است. برخی افراد ممکن است صدای با بیس بالا را ترجیح دهند و دقت صدا برایشان اهمیت نداشته باشد. بعضیها به هدفون فقط به چشم ابزار کار خود نگاه میکنند و خیلیهای دیگر میخواهند با آن به موسیقی گوش دهند و برای خود خاطرات زیبایی را رقم بزنند. در این مقاله، یک راهنمای خرید هدفون جامع را در اختیارتان گذاشتیم و انواع هدفون را براساس کاربرد و حالت قرار گرفتن آنها بررسی کردیم. در نهایت، پیشنهاد ما به شما این است که اگر دیگر خیلی حساس هستید، در صورت امکان هدفون موردنظرتان را قبل از خرید آزمایش کنید و یادتان باشد که هیچ هدفونی، همهی خواستههای شما را یکجا اجابت نمیکند.