تکنولوژی بار دیگر در راستای بهبود زندگی انسانها گامی مفید برداشته. شرکت زیرشاخهی MIT در هند، راه حل جدیدی را برای مشکلات آلودگی هوا در آسیا ارائه داده است. این شرکت، دستگاهی را طراحی نموده که گازهای آلودهای که از وسائل نقلیه خارج میشوند را به جوهر تبدیل میکند. البته این دستگاه در حال حاضر همگانی نشده است.
این فرایند از طریق متصل کردن یک دستگاه به نام Kaalink (کالینک) به انتهای لوله اگزوز یک خودروی استاندارد صورت میگیرد. کالینک، کربُنهای نسوختهی ساتع شده توسط احتراق ناقص موتور را فیلتر و محبوس میکند. جزئیات فنی این فرایند محرمانه است، اما دست اندرکاران در آزمایشگاه Gravinky– که زیر شاخه MIT Media Lab است – اذعان داشتهاند که این فرایند به صورت گستردهای مکانیکی بوده و بسیار ساده است.
آنیرود شرما، یکی از بنیانگذاران این شرکت در هند، در مکالمهای از طریق پست الکترونیکی به Seeker اعلام کرد که ” دستگاه ما طراحی هوشمندانهای داشته و ادغامی از سنسورهای الکترونیکی، دیسکهای مکانیکی و یک سیستم جمع آوری است “. وی همچنین افزود ” این دستگاه را میتوان به لولهی اگزوز وسائل نقلیه اضافه نمود و از طریق پیچ سه گوش و تعدادی بَست، به لوله متصل کرد “.
کالینک درحال نصب بر روی لوله اگزوز یک خودرو:
کالینک درحال نصب بر روی لوله اگزوز یک کامیون:
بر اساس بررسیهایی که در آزمایشگاه Graviky صورت گرفته است، دستگاه کالینک میتواند تا ۹۵% آلودگی ساتع شده از موتورهای تحریق درونی استاندارد را محبوس کند. حدوداً ۴۵ دقیقه زمان لازم است تا فیلتر کردن دودها، بتواند ۱ اونس جوهر تولید کند.
اما چطور کربُن محبوس به جوهر تبدیل میشود؟ این هم از مواردی است که محرمانه مانده، اما شارما بیان کرده است که کربن حبس شده، به صورت جوهر چاپ بسیار با کیفیتی به عنوان خروجی این فرایند خواهد بود که میتوان آن را هم به مصرف کنندگان و هم بازارهای صنعتی عرضه داشت. این شرکت، کمپین سرمایه گذاری شدهی جدیدی برای بهبود توسعه خود دارد.
در حال حاضر، دستگاههای کالینک باید به صورت انفرادی و دستی، توسط رانندگان بر روی اگزوز ماشین نصب شوند. زمانی که جمع آوری آن تکمیل شد، میتوان دستگاه را با آزمایشگاه Graviky در هند، مبادله کرد.
شارما اذعان داشت که هر کدام از این دستگاهها به مدت ۲ هفته قابلیت جمع آوری دود در حین رانندگی در شهر را پیش از آنکه ظرفیت آن تکمیل شده و احتیاج به تعویض داشته باشد، خواهد داشت.
در زیر تعدادی از نمونههای جوهر تولید شده از طریق ماشینهای مختلف را مشاهده میکنید:
جالب است بدانید که این دستگاه از مواد ضد آب و ضد گرما ساخته شده است و قابلیت حبس کردن ذرات آلودگی در اندازه میکرون و نانو را دارد. موادی که این دستگاه جذب میکند شامل ذرات سیاه متشکل از کربنی است که توسط احتراق ناقص سوختها فسیلی ایجاد میشود. این ذرات بسیار کوچک – در حدود ۲٫۵ میکرومتر یا با قطر کوچکتر از این – هستند که حتی از گرد و خاک هم ریزتر است. برای این که تصور بهتری از اندازه این ذرات داشته باشید، میتوان اینطور بیان کرد که اگر قطر یک تار موی انسان را به ۳۰ قسمت تقسیم کنید، تنها یک قسمت از آن ۳۰ قسمت برابر قطر این ذرات خواهد بود! این ذرات میتوانند در اعماق ریه انسان نفوذ کرده و آسیبهایی جدی به بدن انسان وارد نمایند.
با ساخت چنین دستگاهی و جهانی شدن آن، امید به داشتن هوایی پاک در آینده، قوت بیشتری خواهد گرفت.