انتخاب یک لپتاپ مناسب، اصلا سخت نیست، تنها کاری که باید بکنید این است که با ویژگیهای هر لپتاپ آشنایی داشته باشید تا به هنگام خرید، تجربهای ماندگار و آسان داشته باشید. توجه به برخی نکات ساده اما مهم، ضامن یک خرید ایدهآل و بهیاد ماندنی است. برای اینکه بتوانید لپتاپ مناسب خودتان را پیدا کنید، باید به دو نکته توجه کنید. اول، کاربرد لپتاپ و دوم هم بودجهای که برای خرید آن در نظر دارید. با ما همراه باشید تا در ادامه، شما را با نکاتی آشنا کنیم که با در نظر گرفتن آنها، بتوانید انتخابی درست، آگاهانه و لذتبخش داشته باشید.
برند لپتاپ
یکی از معیارهای مهم در انتخاب لپ تاپ، برند آن است. درست است که برند لپتاپ تا حدودی نشان دهندهی کیفیت و دوام آن است، اما در بازار رقابتی امروز، برند آنقدرها هم اهمیت ندارد. میپرسید چرا؟ چون بیشتر تولیدکنندگان، حالا دیگر محصولات خود را در سریها و مدلهای مختلف و با قدرت پردازشی، کیفیت ساخت و اندازههای متفاوت روانهی بازار میکنند تا بتوانند نیازهای متفاوت کاربران را برآورده کنند.
نکته مهم: در ایران پرفروشترین برندهای لپتاپ به ترتیب عبارتاند از: لنوو(Lenovo)، ایسوس(ASUS)، ایسر(Acer)، اپل(Apple)، اچپی(HP)، اِماِسآی(MSI)، مایکروسافت(Microsoft)، دل(Del) و ریزر(Razor). در آمریکا برند اچپی(HP) پرفروشتر و محبوبتر از برند ایسوس(ASUS) است ، در حالی که در کشورهای آسیای شرقی مثل تایلند یا مالزی، عکس این موضوع صدق میکند. ما به شما پیشنهاد میکنیم برندی را انتخاب کنید که در کشورتان پرفروشتر باشد تا در آینده برای خدمات و تأمین قطعات لپتاپ خود به مشکل برنخورید.
قابلیت حمل
هنگام انتخاب لپتاپ، حواس ما به هر چیزی اعم از توان سختافزار، برند، نمایشگر و طراحی ظاهری است بجز وزن آن. آن هم در حالی که مدت زمان استفاده و میزان جابهجایی لپتاپ هم اهمیت خیلی بالایی دارد. مثلا کسی که همیشه به لپتاپش نیاز دارد و باید آن را همه جا همراه خود داشته باشد، بهتر است یک لپتاپ ۱۳ یا ۱۴ اینچی را انتخاب کند که وزن کمتری هم داشته باشد. یکی از دلایل افزایش وزن دستگاه، بهکارگیری سختافزارهای گوناگون با توانهای متفاوت است.
کیفیت ساخت
از نظر کیفیت ساخت، برندهای اپل و مایکروسافت از باقی برندها بالاتر هستند، اما در عمل تفاوتی میان کیفیت ساخت، کارایی و عملکرد میان محصولات برندهای لنوو، ایسوس، دل، اچ پی، اماسآی و ایسر وجود ندارد و همگی جزو بهترین لپتاپهای دنیا هستند.
پردازنده مرکزی یا سیپییو
مهمترین معیار در ویژگیهای سختافزاری یک دستگاه، پردازنده یا سیپییو(CPU) آن است که کارش پردازش دادهها است. پردازندهی لپتاپها در انحصار سه شرکت اینتل(Intel)، اِیاِمدی(AMD) و اپل است که باز بین این سهتا، اینتل سهم بیشتری در بازار دارد. البته در سالهای اخیر شرکتهای دیگری هم برای ورود به بازار پردازندههای لپتاپ تلاش کردند که از بین آنها کوالکام(Qualcomm) محبوبتر است.
کارت گرافیک یا ویجیاِی
کار کارتهای گرافیک، رندر تصاویر و ساختارهای سهبعدی انیمیشنها و بازیهای ویدیویی است و بعضی اوقات سرعت پردازشهای ریاضی را هم بیشتر میکند. برای پردازشهای گرافیکی سنگین، شما به حداقل چهار گیگابایت حافظه گرافیکی نیاز دارید. امروزه در اکثر لپتاپها علاوه بر کارت گرافیک مجتمع، از کارتهای گرافیکی مانند کارتهای سری جیفورس(GeForce) و ریدون(Radeon)، اِنویدیا(NVIDIA) و اِیاِمدی(AMD) هم استفاده میشود.
حافظه موقت یا رم
رم(RAM) محل ذخیرهسازی برنامههای درحال اجرا است و وظیفهی تبادل اطلاعات بین فضای ذخیرهسازی داخلی و پردازنده را بر عهده دارد. ظرفیت رم لپتاپ روی سرعت و اجرای دستورها تاثیر مستقیم دارد. رمها قابل ارتقاء هستند و دارای استانداردها و ظرفیتهای متفاوتی هستند که این ظرفیت تاثیر مستقیمی بر سرعت و عملکرد دستگاه دارد. برای استفادههای روزمره، ۴ الی ۱۲ گیگابایت و برای استفادههای حرفهای، ۱۶ گیگابایت و بالاتر ظرفیت مناسبی است.
رده کاربری
لپ تاپ ها براساس رده کاربری به 6 دسته تقسیم میشوند.
-
الترابوک
لپتاپهای الترابوک(Ultrabook) معمولا به درد افرادی میخورند که باید در طول روز لپتاپشان خود را همراه خود داشته باشند. الترابوکها دارای سایز ۱۲ تا ۱۵ اینچی و وزن ۱ تا ۱.۵ کیلوگرم هستند. این دستگاهها معمولا پردازندههای کممصرف و درایوهای اِساِسدی(SSD) دارند و ظاهری جذاب و قدرت پردازشی متوسط دارند. این محصولات ، بیشتر بهدرد مصارف شخصی، اداری و خانگی میخورند.
-
هیبریدی
لپتاپهای تبدیلپذیر یا هیبریدی(Hybrid) بیشتر مناسب مصارف عمومی و روزمره هستند و با یک چرخش یا با جدا شدن نمایشگر از بدنه تبدیل به تبلت میشوند. یکی از موفقترین محصولات این مدل لپتاپها، سری مایکروسافت سرفیس(Surface) است. این محصولات عمدتا سایز ۱۰ الی ۱۳ اینچی دارند و مجهز به پردازندههای کم مصرف و درایوهای اساسدی(SSD Drive) و همچنین نمایشگر لمسی هستند. لپتاپهای هیبریدی گرانتر هستند و بیشترشان از توان سختافزاری متوسطی برخوردارند.
-
میانرده
لپتاپهای میانرده و اقتصادی، از لحاظ خصوصیات سختافزاری تنوع بالایی دارند و سایز نمایشگر این لپتاپها بین ۱۴ تا ۱۶ اینچ است. شرکتهای سازنده معمولا برای این دستگاهها، بدنهای پلاستیکی در نظر میگیرند و در نتیجه به خاطر قیمت کمتر، کاربران بیشتری هم به فکر خرید این محصولات میافتند. این دسته از لپتاپها بیشتر برای کاربردهای روزانه مثل استفاده از اینترنت و کار با نرمافزارهای آفیس(Office) مناسباند و به خوبی نیاز دانشجویان، دانشآموزان، کارمندان و سایر افرادی که به قدرت سخت افزاری خیلی بالا احتیاج ندارند را تامین میکند.
-
مخصوص کارهای گرافیکی و گیمینگ
لپتاپهای گیمینگ بزرگ، سنگین و ضخیمتر از سایر مدلها هستند. این لپتاپها مجهز به آخرین و قدرتمندترین پردازندههای گرافیکی هستند، میتوانند بازیهای فوقالعاده سنگین گرافیکی را اجرا کنند و همچنین سیستم خنککننده قوی با خروجیهای بزرگ هوای گرم دارند. این لپتاپها چراغهای اِلایدی(LED)، رنگهای متنوع و طراحی جذاب دارند که به آنها ظاهر فوقالعادهای میبخشد. بعضی از طراحان برای طراحی سهبعدی از این نوع لپتاپها استفاده میکنند. این نوع لپتاپها نمایشگری بزرگ با وضوح تصویر بالا دارند که معمولا هم روکش ماتی دارد. قیمت لپتاپهای گیمینگ بالا است و وزن زیاد آنها، حملونقل را برای شما دشوار میکند.
-
مخصوص برنامهنویسی
انتخاب و خرید لپ تاپ مناسب برای کدنویسی و برنامهنویسی، یکی از بزرگترین چالشهای دانشجویان و برنامهنویسان است. برای برنامهنویسی یکی از مهمترین بخشهای لپتاپ، عملکرد پردازشی و در واقع قدرت سیپییو آن است. این نوع لپتاپها حداقل ۱۶ گیگابایت رم دارند و نسبت به بقیه لپتاپها عمر باتری بالاتری هم دارند. همچنین معمولا صفحهکلید راحت و یک صفحه نمایش مات(برای جلوگیری از خستگی چشم) هم از ویژگیهای بارز لپتاپهای برنامهنویسی است.
-
صنعتی
لپتاپهای صنعتی مناسب صاحبان و کارکنان کارخانهها، شرکتها و تولیدیها هستند. برای این اشخاص، امنیت و محافظت از اطلاعات بالاترین جایگاه اهمیت را دارد. وزن و ضخامت این نوع لپتاپها معمولا زیاد است، چون بدنه قدرتمندی دارند و در شرایط نامساعد مانند گرد و خاک ، رطوبت محیط و دمای نامناسب بهتر عمل میکنند. لپتاپهای صنعتی، درگاههای متعدد و ویژگیهای امنیتی مانند حسگر اثر انگشت دارند، از کلیدهای بیشتری برخوردارند و تاچپد آنها دستورهای بیشتری را پشتیبانی میکند. نمایشگر بیشتر لپتاپهای صنعتی، روکش مات دارد و این ویژگی کمک میکند در محیط باز، انعکاس نور آفتاب، چشم را اذیت نکند. درحال حاضر موفقترین محصولات این دسته سری لنوو ثینکپد(ThinkPad) و ایسوس اکسپرتبوک(ExpertBook) هستند.
ختم کلام
فارغ از شغل یا رشته دانشگاهی، هر فرد در نهایت برای انجام یکسری کارها نیاز به لپتاپ دارد. شرکتهای سازنده زیادی در زمینه تولید لپتاپها فعالیت میکنند و همهی تلاششان بر این است که برای نیازهای مختلف مدلهای متنوعی تولید کنند تا هر کاربر بتواند لپتاپی مطابق با نیازهای خودش خریداری کند، پس نتیجه این است که انتخاب یک لپتاپ مناسب، ارتباط مستقیمی با نیاز کاربر دارد. شما میتوانید با توجه به موارد ذکر شده در این مقاله، بهترین و آگاهانهترین تصمیم را برای یک خرید عالی و بهیاد ماندنی بگیرید.